CSS staat voor cascading style sheets. Dankzij CSS kun je de presentatie, en dus de vormgeving, van een HTML bestand verbeteren en naar je eigen mogelijkheden vormen. CSS zorgt er dus onder meer voor dat websites er beter en professioneler uit komen te zien. Dit is voor een website van een organisatie erg belangrijk, omdat dit toch het eerste visuele contact is tussen organisatie en klant.
Een HTML bestand (Hyper Text Markup Language) zorgt normaliter voor de inhoud en structuur van bepaalde websites. Hyper text staat voor de techniek waarmee een verbinding wordt gelegd naar een afbeelding, geluidsopname of document. Markup staat voor het gebruik van een code om een browser te vertellen hoe de inhoud van het document weergegeven moet worden en naar welke bestemming de hyperlinks geleid moeten worden.
Zodra je CSS aan een HTML bestand koppelt is het mogelijk om aan de vormgeving van die website te werken.
CSS zorgt dus onder meer voor de vormgeving van een website. Zo kun je via CSS het lettertype bepalen. Ook kun je de kleur van de site en de grootte van de site bepalen. Met een CSS kan de gehele webpagina geprint worden in plaats van slechts een deel hiervan. Een ander voordeel van CSS is dat de webpagina sneller laadt. Aan CSS zitten dus een heleboel voordelen, die ten gunste komen van de organisatie en de internetgebruikers die de website gebruiken.